Arkeo Consult
voor mensen en organisaties die willen groeien

Een taal onder de knie hebben vooraleer poëzie kan ontstaan.  Wat heeft dit met coaching te maken?

Alles. Coaching is een vak. Dat kan worden aangeleerd. Het is een combinatie van kennis, vaardigheden en ervaring. Hoe beter je de tools kent en hoe meer je het doet, hoe beter je er in wordt. Net zoals poëzie lezen of schrijven. En dat is ook de reden waarom ik zo graag de training Coachende Vaardigheden geef. Handvaten om op een coachende manier het gesprek aan te gaan met je medewerker, je collega, je partner,…. Een basis om goede (werk)relaties aan te gaan, om goede verbindingen op te bouwen, om te ondersteunen in groei en ontwikkeling.

Coachende vaardigheden beginnen met de juiste intentie.  Een intentie is je innerlijke drijfveer, de echte reden waarom je iets doet. En die doet ertoe, want deze bepaalt in grote mate je gedrag en het resultaat ervan.  Bovendien: je intentie wordt door de anderen bewust of onbewust opgepikt. Indien deze niet congruent is met wat je zegt of doet, zorgt dit voor onbehagen en misverstanden. Waarom ga je in gesprek met de ander? Ben je oprecht geïnteresseerd in zijn gedachten, zijn drijfveren, zijn ambities?   Wil je de ander echt ondersteunen? Hem helpen om te bereiken wat hij wil en daarbij hulpbronnen vinden en blokkeringen overwinnen?

Daarnaast is helemaal aanwezig kunnen zijn essentieel. In het hier en nu met volle aandacht bij de ander. Hierdoor kan er verbinding en vertrouwen ontstaan. Voelt de ander zich begrepen en met respect behandeld, vrij om te delen wat belangrijk is.

Ook luistervaardigheden zijn belangrijk. Zonder oordeel mensen aanmoedigen, om hun dromen te benoemen. Om al sprekend de eigen gedachten en gevoelens te onderzoeken. Om overtuigingen los te laten die mogelijks contraproductief zijn en verandering in de weg staan. Aanmoedigen om te reflecteren over wat ze echt willen en hoe ze dit kunnen bereiken stap voor stap.    Dus wil je poëzie creëren – je coachende aanpak naar een hoger niveau tillen – is het belangrijk om te oefenen met de basisvaardigheden. Precies deze worden aangeleerd in de trainingen Coachende Vaardigheden en Coachend Leidinggeven bij Ie-net en bij PROPEL. 


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *