Arkeo Consult
voor mensen en organisaties die willen groeien

De Kracht van de Kudde: Coachen met Paarden volgens Systemische Principes

Er zijn veel manier om individuen en teams te helpen hun volledige potentieel te bereiken. Om hun in een veilige omgeving een spiegel voor te houden die verandering teweeg kan brengen. Een van de meest transformerende benaderingen is het coachen met paarden volgens systemische principes. Laat me je meenemen naar een recente ervaring die dit illustreert.

Een Bijzondere Groep en hun Verbinding met Paarden

Dit keer geen traditioneel team om te coachen, maar een groep mensen met een gemeenschappelijke passie: Tai Chi. Ze ontmoetten een kudde van vier paarden, zes pony’s en een ezel. Ook in een groep spelen systemische elementen als plek, rangorde, loyaliteit en balans tussen geven en nemen een rol. Paarden helpen om deze elementen te onderzoeken vanuit authenticiteit, eerlijkheid en bescheidenheid. Ze bieden geen ruimte om je te verstoppen, de lessen zijn direct en diepgaand, zelfs als niet alles expliciet wordt uitgesproken.

In deze context ontstonden er vragen die diep resoneerden bij de deelnemers: Wat is de plek die Tai Chi inneemt in mijn leven? Is deze in balans met mijn andere rollen? Wat is mijn intentie wanneer ik mijn sport beoefen en wat is het effect van een sterke intentie? Hoe loyaal en ondersteunend ben ik naar de collega’s toe?

De Systemische Principes in Actie

Systemische coaching kijkt naar de dynamieken binnen een team en hoe elk individu zich verhoudt tot de anderen en tot het geheel. In de kudde was Diego, de krachtige leider, een perfecte belichaming van deze principes. Hij waakte over de veiligheid van de paarden en pony’s, zelfs wanneer ze buiten zijn blikveld waren. Deze waakzaamheid en zorg creëerden een veld van vertrouwen en veiligheid, een essentieel element in coaching.

Als coaches versterken wij deze bedding van vertrouwen en veiligheid. Zodat deelnemers zich volledig kunnen richten op hun ontwikkeling en hun onderlinge verbondenheid. Dit proces creëert een stevig fundament voor ondersteuning en evolutie binnen de groep.

De Impact van Coachen met Paarden

De sessie met de Tai Chi-groep en de kudde paarden legde niet alleen verborgen dynamieken bloot, maar versterkte ook de onderlinge band en het begrip binnen de groep. De paarden, door hun natuurlijke eerlijkheid en gevoeligheid, hielpen de deelnemers om authentieke antwoorden te vinden op hun vragen en om inzicht te krijgen in hun eigen intenties en gedrag.

Het resultaat? Een versterkte groep die in vertrouwen en verbondenheid verder kan groeien, niet alleen in hun sport, ook in andere aspecten van hun leven. Deze ervaring laat zien hoe krachtig systemische coaching met paarden kan zijn. Het biedt niet alleen antwoorden, maar ook een diepgaande transformatie die nog lang nazindert.

Coachen met paarden volgens systemische principes is meer dan een methode. Het is een ervaring die de fundamenten legt voor blijvende persoonlijke en teamontwikkeling. Door de kracht van de kudde te benutten, kunnen we een dieper inzicht krijgen in onszelf en onze plaats binnen een groep, en zo echte en duurzame verandering teweegbrengen.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *