Arkeo Consult
voor mensen en organisaties die willen groeien

Hoe peers je leren coachen

Ik was op bezoek bij een vriendin en het liefste wat ik doe als ik ergens binnenkom is snuisteren in de boekenkast. Dat zegt veel over mezelf, maar ook over mijn vriendenkring waar erg veel boeken aanwezig zijn. Ik zag dit weekend zo het boek “Coachen met collega’s”.

Coachen met collega’s – de titel intrigeerde me.  Wil je wel gecoacht worden door een collega op het werk? Voelt dat veilig genoeg om je vragen, je twijfels, je zoektocht bloot te geven? Volgens de voorpagina is dit boek  al meer dan 15 jaar hét coachingshandboek bij uitstek. Terwijl ik het doorblader merk ik hoe grondig dit boek het coachingsproces beschrijft. Het is dus echt wel een aanrader.

Maar toch – die titel. Wil ik me laten coachen door een collega op het werk? Is de vraag stellen ze ook beantwoorden? Ik wil me heel erg graag laten coachen door een gelijkgestemde, door iemand die mijn context kan begrijpen en dus weinig woorden nodig heeft. Elk goed coachingsgesprek dat ik had, heeft me wel iets bijgebracht.

Ik ben een ingenieur in hart en nieren en ik ben een vrouw. Tegelijk ben ik een bedrijfscoach. Ik ken de talrijke voordelen van een coach.  Jaren geleden hebben we binnen de ingenieursvereniging een traject gestart waarbij we met een groepje vrouwen aan  peercoaching doen. Heel laagdrempelig, met veel vrijheid om het traject zelf in te vullen. Bij het begin van het traject worden de nodige handvaten aangereikt: wat is coachen, wat is een eenvoudig model, … En er wordt alvast geoefend met basiscompetenties: actief luisteren zonder oordeel,  ontdekken wat de vraag echt is, zoeken naar een evenwicht tussen advies geven en ondersteunen naar groei. Op het einde van de dag worden duootjes gevormd: 2 vrouwen die voor een jaar compagnon de route worden. Met de vraag dat ze mekaar beurtelings coachen. Online, op kantoor, thuis, tijdens een wandeling,…. mogelijkheden genoeg om te experimenteren. De enige vereiste is dat beurtelings beide rollen worden opgenomen én dat echte feedback wordt geven. Hoe is het om door jou gecoacht te worden? En hoe is het om jou te coachen? Wat werkte goed? Wat vond ik lastig? Wat wil ik een volgende keer graag uitproberen?

Twee vliegen in één klap. Je leert de knepen van het coachingsvak. Je beseft dat dit een competentie is die voor alle leidinggevenden belangrijk is. Kunnen oefenen in een veilige omgeving is gewoon onbetaalbaar. Tegelijk wordt je zelf gecoacht. Je kunt je zorgen en je twijfels delen met iemand die deze kan begrijpen en die écht naar je wil luisteren. Wat doe ik met de feedback van mijn leidinggevende op het evaluatiegesprek? Hoe vraag ik die loonverhoging die ik verdien? Ben ik klaar voor die promotie en hoe zorg ik dat ik ze ook effectief krijg? Hoe hou ik al die opdrachten van werk, gezin, relatie, vrije tijd,… tegelijk in de lucht zonder dat ik voortdurend stress ervaar?  Allemaal thema’s die kunnen aan bod komen.  Je wordt ondertussen helemaal in je kracht gezet.  De enige voorwaarde: mekaar de ruimte geven om te oefenen en te experimenteren.

In de loop van het traject worden 2 intervisiemomenten ingebouwd met de hele groep. Zodat de kennis en de wijsheid van je partner-duo’s ook een inspiratie kan zijn. Omdat een lerend netwerk erg belangrijk is. Omdat we collectief zoveel wijzer zijn.

Enkele getuigenissen van vorige sessies:

“Door de aanmoediging en ondersteuning van mijn collega coach heb ik het gedurfd om voor die promotie te gaan. Ik heb ze gekregen én ik weet dat ik bij twijfel hoe iets aan te pakken opnieuw bij haar terecht kan.  Zonder dit traject en zonder haar was me dat niet gelukt.”

“We hebben zoveel gedeeld over wat we denken en voelen, dit is een vriendschap geworden die nog lang zal duren. Elke keer als ik raad nodig heb, kan ik de telefoon nemen en ze zal naar me luisteren op een manier die me echt helpt.”

“Ik ga anders om met mijn teamleden. Ik heb geleerd om echt te luisteren en die vragen te stellen die er toe doen. Als dat op een zachte manier gebeurd, in verbinding met je medewerker, kun je bijna alle mogelijke vragen stellen. Dat is mijn grootste winst uit dit traject. Ik ga anders om met de mensen om mij heen, ik ben milder en stel me meer open voor wat er bij de ander aan de hand is.”


Geplaatst

in

door

Tags: